Jajeczne babeczki z warzywami idealne na śniadanie :-)

Sycą na długo. Smakują świetnie zarówno na ciepło jak i na zimno. Są ciekawą alternatywą dla jajecznicy, wyglądają apetycznie – mowa oczywiście o jajecznych babeczkach 🙂

Czego potrzebujesz? (forma na 6 muffinek)
– 3 jajka
– 1 mała cukinia
– 20 dag pieczarek
– garść szpinaku
– kilka plastrów wędliny
– sól, pieprz, zioła
– tłuszcz do podsmażenia pieczarek

20170219_111508

Cukinię obrać, zetrzeć na tarce (na grubych oczkach), odcisnąć nadmiar wody. Pieczarki poddusić, dodać szpinak. Odstawić do ostygnięcia. Wędlinę drobno pokroić.

W między czasie nagrzać piekarnik do 180 stopni.

Białka oddzielić od żółtek. Ubić białka na sztywno, dodać żółtka, a następnie pozostałe składniki. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać. Przelać do formy. Piec przez ok. 20 min.

Smacznego! 🙂

PS. To tylko propozycja dodatków warzywnych, możesz użyć dowolnych warzyw, które lubisz i masz pod ręką 🙂

20170219_111756.jpg

Dodaj komentarz